Virus som infekterar bakterier

En bacteriophage är ett virus som infekterar bakterier. Dessa virus leder vanligen till sina värdar att dö till följd av infektion, vilket gör bakteriofager av stort intresse för sjukvården och till forskare som odlar bakterier. I de branscher där bakterier utnyttjas för att utföra uppgifter såsom jäsning av livsmedel eller produktion av användbara kemikalier, förorening med bakteriofager är en stor källa till oro, eftersom virus kan föra en process för att det totalstopp.

Människor har varit medveten om inverkan av bakteriofager i århundraden. Många observatörer konstaterade tidigare att konsumtion av vatten från vissa platser tycks ge skydd mot sjukdomar. Detta vatten var vimlar av bakteriofager som kan angripa bakterier som orsakar sjukdomen, även om dessa observatörer var inte medvetna om detta faktum. Med tiden började folk undra vad det handlade om vatten, exempelvis de som finns i floden Ganges som ger skydd mot sjukdom, och bakteriofager upptäcktes. Dessa virus kan innehålla DNA eller RNA, tillsammans med protein som kan matcha till specifika receptorer på bakterie. Eftersom deras receptorer är anpassade för att matcha upp med särskilda proteiner, bakteriofager allmänhet smittar bara närbesläktade bakterier, medan andra enbart därför att de saknar förmåga att smitta dem. När en bacteriophage hittar en bakterie med protein som matchar dess receptorer, kan man infoga DNA eller RNA i bakterien och direkt organismen att tillverka kopior av viruset. I processen att efterbilda bacteriophage, många bakterier erfarenhet lys, där de bryter upp eller lösas upp, bokstavligen exploderar när de blir överbelastad med virus. Andra kanske kan överleva replikering processen, men de kommer så småningom bli liggande till andra problem som hämmar reproduktion, effektivt död på bakterierna.
Phage behandling eller avsiktligt införts av bakteriofager till organ för patienter med bakteriella infektioner, har föreslagits i vissa regioner i världen som en metod som kan användas för att behandla sjukdomen. Behandling med fager potentiellt också ta upp frågan om antibiotikaresistens, som bacteriophage kan fortfarande låsa på en bakterie som har utvecklat resistens mot antibiotika läkemedel.
Dessa små virus tycks vara bland de vanligaste virusen i världen, och de finns överallt. Detta är kanske inte förvånande, eftersom bakterier kan också hittas överallt, och förmågan att lever på bakterier skulle säkerställa att en bacteriophage haft en stadig tillförsel av offer.

Källa