För lite forskning kring bakteriofager i västvärlden

Det verkar alldeles snurrigt att forskning om fagterapi får så lite pengar i Sverige och andra västländer. Ska svenska patienter behöva åka till Polen eller Georgien för att få behandling?
Jag brukar normalt slå dövörat till när forskare klagar över sina anslag. Har blivit luttrad efter tio år inom vetenskapsjournalistiken. Nästan alla vill ha mer pengar, och många försöker använda media för att få ut det budskapet.

Men den här gången känner jag mig rätt säker på att Elizabeth Kutter , Karin Carlson och Elisabeth Haggård har en stor poäng.
Fagerna verkar upprörande försummade i västvärlden, med tanke på vad de skulle kunna betyda i kampen mot farliga bakterieinfektioner. Det är inte klokt att fattiga länder som Georgien och Polen ska dra det tyngsta lasset i så angelägen forskning.

Ur svenska patienters perspektiv är den polska behandlingen mest aktuell. Den sker i Wroclaw, på institutet för immunologi och experimentell terapi, som sorterar under polska vetenskapsakademin och är ett så kallat Center of Excellens.
Laboratoriet i Wroclaw har arbetat med fagterapi sedan 1980-talet. Hittills har de behandlat omkring 1500 patienter. Det handlar bland annat om annat sår som inte läker, bronkit, astma, lunginflammation, lungsäcksinflammation, varbölder, öroninflammation, bihåleinflammation och kronisk urinvägsinflammation.

Enligt institutets egna uppgifter har behandlingen lyckats i 87 procent av fallen. Och då handlar det om patienter där all annan behandling har misslyckats. Andra patienter får Wroclaw inte ta emot, av etiska skäl, eftersom det handlar om experimentell behandling.


Vi erbjuder Städning Stockholm billigt


Eftersom Polen är ett Eu-land, kan även svenska patienter söka vård där. Men det sker på egen bekostnad, och förstås på egen risk.
Visserligen är den polska dokumentationen den hittills bästa vetenskap som finns om fagterapi på människor. Men den lever inte upp till västliga krav. Då behövs studier där fager systematiskt jämförs med annan behandling på slumpvis utvalda patienter.

Det är sådan forskning vi hoppas på. Men i väntan på den kan det vara bra att veta att Wroclaw finns.

Källa